Seniorträning

Seniorträning och att hitta rätt träningsmiljö

Det är aldrig försent att börja träna. Du får positiva effekter av regelbunden träning oavsett din ålder. Men kroppen förändras med tiden och träningen behöver anpassas därefter. Välj därför en träningsmiljö där du har tillgång till kompetens och den form av träning som passar dig. Då kommer du trivas, genomföra träningen och nå dina mål.

Det är aldrig försent att börja träna och det finns många studier som visar att seniorer får positiva effekter av regelbunden träning.  I den här artikel från FYSS ges tips och information om fördelarna med regelbunden träning för seniorer. Ett annat exempel på en  intressant artikel kommer från Centrum för idrottsforskning som skriver lite mer om just fördelarna med styrketräning för seniorer. Läs gärna artiklarna för att få lite inspiration.

När du har bestämt dig för att börja träna är nästa steg att hitta en träningsmiljö som passar dig. Att hitta rätt träningsmiljö för seniorträning i Stockholm kan kanske låta enkelt men är inte alltid det i praktiken. Här kommer några frågor som är bra att fundera på innan du bestämmer dig för var du vill träna.

 • Placering av lokalerna. Om träningen är lättillgänglig blir det enklare att träna oftare
 • Träningsmiljön. Är det lugnt eller högt tempo? Vad vill du ha?
 • Finns tillgång till personal med fördjupad kompetens och erfarenhet som kan anpassa träningsprogram till dig?
 • Kan du utöva den träningsform som passar dig?

Eftersom du kommer att investera en del tid i din träning så det är väl värt att reflektera över de här frågorna. När du hittar ett ställe som du trivs med är det mycket enklare för dig att prioritera tid för träning i din kalender. När du har bokat av tid för träning har du också börjat bygga förutsättningar för att nå dina mål. Den bästa träningen är ju den som blir av.

Välja också ett gym som passar för seniorträning. Det är långt i från alla gym i Stockholm som passar för seniorträning och uppfyller de krav som seniorer ställer. På EFFEKT Träning träffar vi dagligen seniorer som tränar hos oss och de flesta uppskattar t.ex.

 • Trygghet i sin träning
 • Tillgång till personal med fördjupad kompetens om rörelseapparaten
 • En lugnare träningsmiljö.

En del vill även slippa hantera fria vikter och skivstänger eller att ställa in viktmagasin. Att träningen är allsidig och enkel att utföra, utan risk för klämskador eller överbelastningar, ligger också högt på seniorernas lista. Så utrustningen som finns på gymmet och hur den fungerar bidrar till om du kommer trivas eller inte.

Ett tips till dig som är senior och vill börja träna är att prova cirkelträningen i Bromma med hydrauliska styrketräningsmaskiner. Det är en populär form av seniorträning eftersom den är både enkel och effektiv.

Cirkelträning
Seniorträning med hydrauliska träningsmaskiner

De hydrauliska styrketräningsmaskiner har många fördelar.

 • De är enkla att använda, inga komplicerade inställningar
 • Det finns inga hinder i vägen när du ska kliva i- eller ur maskinerna
 • Övningar görs med mjuka rörelser och ett lagom motstånd
 • Träningen är skonsam för både leder och muskler
 • Minimal risk för skador
 • Du styr själv träningsintensiteten och hur hårt du vill träna

En annan pusselbit som är värdefull är att du har tillgång till personal med fördjupad kompetens om kroppens rörelseapparat och som har erfarenhet från seniorträning. Då finns det bra förutsättningar för att träningen kan anpassas till dig och vad din kropp klarar av och att du därmed kan nå dina träningsmål.

Ta första steget redan idag, börja träna! Du kommer att få många positiva effekter på köpet. Med ett anpassat träningsschema och rätt träningsmiljö blir det både enklare och roligare. Prova gärna vår cirkelträning i Bromma där vi har hydrauliska träningsmaskiner som bas i vårt träningskoncept. För alla som vill prova seniorträning i Stockholm finns möjlighet att provträna 1 vecka innan du bestämmer dig. Boka en tid för ett första pass med instruktör så får du en genomgång av hur allt fungerar.

Hoppas vi snart får se dig på gymmet!

Lämna ett svar