Gummiband

Träna med gummiband

Att träna med gummiband är både roligt och enkelt. Gummibandet är också ett träningsredskap som är lätt att förvara och packa ner när du ska ut och resa. Men vilka för- och nackdelar finns med gummibandsträning och kan det ersätta träning med fria vikter?

Det är lätt att se fördelar med gummibandsträning. Det är en låg investering, det är lätt att ta med och du får ett mycket flexibelt träningsredskap. Med ett gummiband kan du träna var som helst och när som helst. Men vilka unika egenskaper har gummibandsträningen och hur står den sig jämfört med att träna med fria vikter?

Här kommer en summering för dig som vill veta lite mer.   

Träning med gummiband ger ett dynamiskt motstånd 

Gummibandsträning är en form av styrketräning. Gemensamt för all form av styrketräning är att dina muskler ska utsättas för ett motstånd. När du tränar med gummiband får du ett dynamiskt motstånd d.v.s. motståndet varierar genom övningen. Vid utgångsläget av övningen är motståndet nära noll och vid slutet av övningen, då gummibandet är sträckt, är motståndet maximalt. 

Dynamiskt motstånd innebär att:

 • Vid starten av övningen då muskelstyrkan är låg, är motståndet också lågt 
 • Vid slutet av övningen då muskelstyrkan är hög, är motståndet också högt 

Det dynamiska motståndet gör att träningen är skonsam för dina muskler. Eftersom gummibandets motstånd följer muskelns styrkekurva avlastas dina leder och du undviker för tung belastning, eller överbelastning, i början av övningen då muskeln är som svagast. Överbelastning kan på sikt bidra till förslitningar som i sin tur ger värk i lederna. Gummibandsträningen kan därför också passa bra vid rehabträning efter en skada då fokus ligger på att bygga upp styrka. 

En annan fördel med gummibandsträning är att den utmanar kroppens stabilitet i alla rörelseplan jämfört med om du tränar i fasta maskiner. När du utför övningarna rätt ger gummibanden även en excentrisk träning d.v.s. muskeln tränas under dess förlängning när du håller emot och långsamt går tillbaka i rörelsen. 

Betyder gummibandsträning långa träningspass? 

När du styrketränar regelbundet blir du starkare och efter ett tag vill du kanske öka motståndet för att få en högre maxbelastning och kunna utveckla din styrka. Om du inte ökar maxbelastningen krävs att du gör fler och fler repetitioner för att du ska bli starkare. Fler repetitioner i varje övning gör att träningspasset tar längre tid. Lösningen på att kunna investera samma tid i träning samtidigt som du blir starkare är att öka motståndet. 

När du tränar med gummiband är möjligheten att öka motståndet begränsat. Ett sätt att öka motståndet är att använda flera gummiband som har varierat motstånd. Du kan också använda flera gummiband samtidigt. Men om du jämför med att träna med fria vikter så är möjligheten ändå begränsad. Med fria vikter har du större möjlighet att öka belastningen och variera motståndet.

Med fria vikter vet du också exakt vilket motstånd du använder vilket är svårt att veta när du tränar med gummiband.  

Fördelar med att träna med gummiband 

 • Det är enkel att ta med och du kan alltid träna oavsett vart du befinner dig  
 • Motståndet anpassas efter din muskelkurva, du får maximalt motstånd när muskeln är som starkast   
 • Du tränar kroppens stabilitet och core
 • Muskeln tränas även under den excentriska fasen 
 • Träningen är skonsam för dina leder 
 • Motstånd kan varieras med olika modeller eller genom att använda flera samtidigt.  
 • Stor variation av övningar.
 • Kan kombineras med fria vikter. 

Nackdelar med att träna med gummiband

 • Det krävfler gummiband för att variera motstånd 
 • Begränsad möjlighet att variera motstånd ger längre träningspass
 • Kan gå sönder och behöver förnyas med jämna mellanrum 
 • Kan vara svåra att fästa i ena änden på det sätt som en övning kräver 
 • Svårt att veta exakt vilket motstånd du använder

Gummiband eller fria vikter?

Om du ska träna med fria vikter eller med gummiband beror på din situation, träningsbakgrund och målet med din träning. Det bästa av allt är att du inte behöver välja det ena eller det andra. Det går jättebra att kombinera gummiband och fria vikter. Du kan till och med ha gummiband och fria vikter i samma övning. Ta hjälp av kunnig personal som kan bedöma din situation och anpassa träningen efter dina behov så får du en funktionell och balanserad träning.

Ett sätt att träna tillsammans

Gummibandsträning är perfekt för att träna tillsammans. Tröskeln för att börja träna är låg och alla kan vara med. Varför inte ta med dina träningskompisar till gymmet och träna ett pass tillsammans? Ett roligt sätt att umgås och träna samtidigt. 

Övningar för gummibandsträning

Det finns gott om övningar som passar för att träna med gummiband. Hos oss får du hjälp med övningar som passar dig och du kan trimma in ett träningsprogram. 

Vill du få hjälp med din träning? Boka ett samtal med oss och berätta mer om dina träningsmål.

Boka kostnadsfri rådgivning >

 

Lämna ett svar