Konditionstest

Hur bra kondition har du? Gör ett konditionstest

Bra kondition är viktig för prestation inom idrott och motion men även för att klara av sysslor i vardagen. En bra kondition stärker hälsan och minskar risken för högt blodtryck, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Forskning visar att även din hjärnas kapacitet förbättras av en ökad syreupptagningsförmåga så att upprätthålla konditionen är en smart investering. Men vilken konditionsnivå ligger du på idag? Är det en hög- eller låg nivå? Du får svar genom att göra ett konditionstest!

Hur bedömer du din konditionsnivå?

För att bedöma vilken nivå din kondition ligger på och om din konditionsträning varit effektiv gör du ett konditionstest. Testet mäter din konditionsförmåga genom att beräkna din maximala syreupptagningsförmåga. Resultatet från konditionstestet ger ett konditionsvärde som du kan jämföra med referensvärden (se tabell nedan) och med dina egna tidigare mätningar. Generellt sett är ett högt konditionsvärde lika med bra kondition.

Konditionstest
EKBLOM-BAK test, referensvärden

Effektiv konditionsträning

När du tränar regelbundet förbättrar du din kondition. Men om du vill och kan sikta på stora konditionsförbättringar är ett tips att utföra intervallpass eller HIT träning (Högintensiv intervallträning). Intervallpassen innebär att du upprepade gånger tränar med högre intensitet än du brukar under en kort tid och vilar där emellan. På EFFEKT träning finns bl.a. våra hydrauliska styrketräningsmaskiner som passar utmärkt för just HIT träning men även träningscykel och annan cirkelträning fungerar bra, men det gäller att hålla upp intensiteten.

Så mäter du din kondition

Vi utför ett s.k. icke-maximalt VO2 test för att beräkna din maximala syreupptagningsförmåga. Det är en typ av konditionstest som passar bra när du kanske inte vill eller har möjlighet att pressa dig maximalt och när syftet är att jämföra förbättringar över tid.

Ergometercykel
Ergometercykel för konditionstest

VO2 testet utförs på vår cykelergometer (Monark) och du får cykla under några minuter samtidigt som pulsen registreras. Utifrån pulsvärdet kan vi  uppskatta ditt konditionsvärde. Metoden har utvecklats och förfinats på GIH i samverkan med Monark träningscyklar.

Även du som inte är medlem kan utföra konditionstestet hos oss tillsammans med andra fystester. Boka en tid här.

Vi återkommer i kommande artiklar med hur du tränar effektiv konditionsträning!

Lämna ett svar